HomeΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

            Η τοξοβολία είναι ένα τεχνικό αγώνισμα , και γιαυτό δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους όλών των ηλικιών και των δύο φύλων να ασχοληθούν με αυτό. Όποιος θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό σε πρωταθλητικό επίπεδο θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει μια σύνθετη τεχνική και ότι απαιτείται προπόνηση προγραμματισμένη , μεθοδική και συχνή ,καλή φυσική κατάσταση και ασκήσεις με βάρη . Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την δύναμη ,την αντοχή και την καλή ψυχολογία .

Η πρωταρχική απαίτηση της τοξοβολίας δεν είναι η σκόπευση ίσως εκεί να διαφέρει από τα άλλα σκοπευτικά αθλήματα αλλά το σωστό στήσιμο του αθλητή στη γραμμή βολής , ο μυϊκός έλεγχος και η σωστή εκτέλεση της βολής .

Οι αγώνες γίνονται τόσο σε ανοιχτό χώρο ,από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο , όσο και σε αίθουσα κατά τους χειμερινούς μήνες .Οι αγώνες γίνονται ως εξής : Οι τοξότες ρίχνουν από σταθερή γραμμή βολής σε τέσσερις αποστάσεις που για τους άνδρες είναι 90μ. 70μ. 50μ. -30μ. και για τις γυναίκες 70μ.-60μ.-50μ.-30μ., από 36 βέλη σε κάθε απόσταση .Η διάμετρος των στόχων διαφέρει μεταξύ των μεγάλων και των μικρών αποστάσεων . Συμφώνα με τον κανονισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας (F.I.T.A.) , οι αγώνες διεξάγονται προσθέτοντας μια νέα διαδικασία , τον Ολυμπιακό Γύρο, όπου οι αθλητές μετά τον προκριματικό αγώνα συναγωνίζονται ανά ζεύγη ,μόνο στην απόσταση των 70μ. με μικρότερο αριθμό βελών και όποιος κερδίσει από το κάθε ζευγάρι συνεχίζει ,μέχρι να μείνουν τα δύο τελευταία ζευγάρια που θα διεκδικήσουν τις τρεις πρώτες θέσεις.. Με αυτόν τον τρόπο , η παρακολούθηση από τους φιλάθλους γίνεται πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα .

Στους αγώνες αίθουσας (INDOOR) οι τοξότες γυναίκες και άνδρες ρίχνουν από σταθερή γραμμή βολής στα 18μ. σε στόχους μικρότερης διαμέτρου από τους στόχους των αγώνων υπαίθρου , δύο γύρους των 30 βελών .

Οι αγώνες αίθουσας ή υπαίθρου , διευθύνονται από έναν διευθυντή βολής και έναν αριθμό κριτών ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών .

Η ομοσπονδία τοξοβολίας μετά την απώλεια του μόνιμου και αποκλειστικά για το άθλημα γηπέδου που υπήρχε στις αθλητικές  εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά ,δεν διαθέτει κανένα ανάλογο χώρο για προπονήσεις  και οι επίσημοι αγώνες γίνονται σε χώρους που τηρούν τις προύποθέσεις και βρίσκονται κατά περίσταση εντός ή εκτός Αττικής .

             Την ευθύνη εύρεσης χώρων έχει μεταφέρει η ομοσπονδία στους συλλόγους , οι οποίοι προσπαθούν να τους βρίσκουν συνήθως με την βοήθεια των δήμων που ανήκουν ,αν υπάρχουν, και όχι σπάνια κάνουν παράλληλη χρήση με άλλα αθλήματα

Η τοξοβολία είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με ελάχιστή δαπάνη. Συνήθως ,οι σύλλογοι παραχωρούν εκπαιδευτικά τόξα και βέλη στους αρχάριους αθλητές μέχρι να χρειαστεί να εφοδιαστούν με τα δικά τους υλικά, τα οποία κυμαίνονται σε διάφορες τιμές ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε αθλητή.

Όποιος αποφασίσει  να ασχοληθεί με την τοξοβολία αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με ένα ιδιόρρυθμο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον άθλημα, στο οποίο θα άξιζε πραγματικά να αφιερώσει τον ελεύθερο του χρόνο.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα , τους τελικούς του αθλήματος θα τους παρακολουθήσουμε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Δυστυχώς δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ο τόπος διεξαγωγής του προκριματικού γύρου .